Cabernet sauvignon - wina

29-01-22 |
Dodany przez WinnicaZadora
Cabernet sauvignon to odmiana czerwonych winogron uprawiana głównie w regionie Bordeaux we Francji. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie, używana zarówno jako szczep do mieszania win, jak i do produkcji win odmianowych.
Cabernet Sauvignon - degustacja
Cabernet Sauvignon to czerwona odmiana winorośli uprawiana we Francji co najmniej od XV wieku. W swojej historii odmiana ta była sadzona w całej Francji i Europie, ale dopiero w 1976 roku w Kalifornii Cabernet pojawił się poza Europą Zachodnią. Wina Cabernet Sauvignon są zazwyczaj średnio zbudowane, z aromatami czarnej porzeczki lub wiśni, liści tytoniu i ziaren kawy na finiszu.
Zapraszamy na degustację Cabernet Sauvignon w naszej winiarni.
Cabernet Sauvignon - właściwości
Cabernet Sauvignon to czerwona odmiana winorośli uprawiana we wszystkich głównych regionach uprawy winorośli na świecie. Charakteryzuje się aromatem ciemnych, niebieskich owoców i zawartością alkoholu od 12% do 15%. Winogrona Cabernet Sauvignon są często opisywane jako posiadające "posmak czarnej porzeczki lub nawet wiśni".
Produkowane z nich wina są średnie lub pełne, z wyczuwalnymi taninami (cierpkością), które nadają im strukturę i teksturę. W zależności od tego, jak dużo drożdży brettanomyces zostało dodanych podczas fermentacji, mogą one wytwarzać aromaty goździkowe lub nuty mięty pieprzowej.
Cabernet Sauvignon - uprawa
Cabernet Sauvignon to odmiana winorośli o ciemnej skórce. Dobrze rozwija się w odpowiednim klimacie i na odpowiednich glebach, dając intensywne czerwone wina, często o wysokim poziomie tanin, które wymagają starzenia lub mieszania, aby były zadowalające. Winogrona Cabernet Sauvignon zbiera się zwykle między 24 września a 4 października, kiedy osiągną optymalną dojrzałość do produkcji wina, ale przed pojawieniem się szlachetnej pleśni.
Naturalna skłonność winorośli do tworzenia ciasno upakowanych kiści małych winogron oznacza, że winorośl wymaga starannego przycinania, a także zimowych podkładek, jeśli roślina ma być uprawiana poza swoim tradycyjnym domem w Bordeaux we Francji, skąd pochodzi i skąd pochodzi większość światowej produkcji do dziś.
Cabernet Sauvignon - rodzaje
- Cabernet Sauvignon Blanc, które jest białe ze względu na całkowite utlenienie skórki czerwonych winogron podczas produkcji. Ma owocowy smak i jest lekkie.
- Tradycyjna mieszanka bordoska Cabernets, w której wykorzystuje się 3 lub 4 odmiany, w tym cab sauv, merlot, malbec i petit verdot, które mają wspólne cechy charakterystyczne, ale także własne, charakterystyczne smaki, co zapewnia doskonałe, pełne doznania smakowe, jakich nie ma nikt inny!