Czy warto pić Chardonnay?

Chardonnay
05-02-22 |
Dodany przez WinnicaZadora

Chardonnay to ważna odmiana winorośli i jeden z najpopularniejszych stylów winiarskich na świecie; można go znaleźć w winach produkowanych na całym świecie. W niektórych regionach (zwłaszcza w Kalifornii) odmiana ta cieszy się tak dużym powodzeniem, że od czasu wprowadzenia jej do Ameryki Północnej z Francji w 1834 r. przez Agostona Haraszthy'ego przez 70 lat lub dłużej winnice obsadzane są wyłącznie tą odmianą.

Czy warto pić Chardonnay?

Jeśli lubisz białe wina, to Chardonnay może być Twoim ulubionym napojem. Jest to odmiana winogron pochodząca z Francji, która charakteryzuje się smakami niespotykanymi w innych odmianach, takich jak Muscadet czy Chenin Blanc.

Profil smakowy może być bardzo zróżnicowany, ponieważ wino to jest produkowane w różny sposób w zależności od miejsca uprawy, ale niektóre wspólne cechy to smak skórki cytryny/limonki oraz nuty owoców tropikalnych, takich jak ananas i melon.

Jak podawać Chardonnay?

Chardonnay podawaj w kieliszku do wina, który jest wyższy i węższy niż większość innych kieliszków. Ten rodzaj kieliszka koncentruje aromaty, dzięki czemu wino jest lepiej postrzegane.

Wina białe podawane zazwyczaj w tej klasie są bardzo lekkie, o niskiej zawartości tanin i wysokiej kwasowości, dlatego nie potrzebują szczególnie pełnych lub ciężkich kieliszków. Zamiast tego należy użyć takiego, który lepiej pokaże ich prawdziwe kolory!

Jakie są najlepsze kraje produkujące Chardonnay?

Kraje, w których produkuje się najwięcej Chardonnay, to Francja, Włochy i Stany Zjednoczone. Podstawowy szczep winogron do produkcji Chardonnay uprawia się w różnych częściach Europy, ale każdy kraj ma swoje własne terroir, które wpływa na charakter danej odmiany.