Merlot - uniwersalne wino na każdą okazję

07-02-22 |
Dodany przez WinnicaZadora
Merlot to wszechstronny szczep winogron, który można łączyć z potrawami, a enofile znajdą w nim wino odpowiednie na każdą okazję. Z odmiany tej produkuje się wina w wielu stylach, zazwyczaj o lekkiej strukturze, w których wyczuwalne są aromaty śliwek, czarnej porzeczki, a czasem czekolady i wanilii. Merloty mają zwykle bardziej owocowy smak, gdy dojrzewają w dębowych beczkach, niż te leżakowane przez dłuższy czas, jak Cabernet Sauvignon i inne pełne odmiany.
Dlaczego warto pić Merlot?
Merlot to francuski winogrono o ciemnej skórce, uprawiane głównie w regionie Bordeaux. Mówi się, że jest to jeden z najbardziej uniwersalnych szczepów winorośli, który sprawdza się zarówno w dużych, jak i małych winiarniach. Jedno jest pewne - wina Merlot są zawsze popularne na wszystkich imprezach, w których możesz uczestniczyć!
Jakie wino jest odpowiednie na każdą okazję?
Niezależnie od tego, czy pijesz je przy rodzinnym obiedzie, czy po pracy z przyjaciółmi Merlot to doskonałe wino na każdą okazję. Różnorodne smaki i tekstury Merlotów sprawiają, że można się nimi delektować zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z jedzeniem!
Bogate aromaty tego czerwonego wina przypominają nam, że istnieje więcej niż jeden sposób na spędzenie wieczoru: niezależnie od tego, czy słuchasz uważnie czyjejś opowieści, próbujesz samemu nowych potraw, czy tańczysz na parkiecie.
Jakie potrawy najlepiej podawać z winem Merlot?
Wino Merlot najlepiej podawać do potraw o bogatym, głębokim smaku. Na przykład, niektóre z doskonałych win Merlot do parowania z mięsem, takim jak stek lub jagnięcina, to Cabernet Sauvignon i Bordeaux.
Inne klasyczne połączenia to: wołowina bourguignon, pieczona pierś indyka, pieczony kurczak nadziewany morelami i ziołami w sosie maślanym, kotlety wieprzowe duszone w mleku przez co najmniej trzy godziny, karmelizowane na zewnątrz, a następnie pieczone do miękkości, mus z ciemnej czekolady.