Pinot Noir - degustacja

Pinot Noir
11-02-22 |
Dodany przez WinnicaZadora

Pinot Noir to niezwykłe czerwone wino, które może mieć bardzo różny smak w zależności od regionu, odmiany winogron, a nawet pogody. Dobry Pinot noir powinien mieć głęboki wiśniowy kolor z pewnymi nutami jeżyn i jagód, które zazwyczaj są pikantne, jak cynamon czy mięta pieprzowa. Na koniec zawsze pozostaje posmak - długi finisz z nutami masła.

Pinot Noir - uprawa

Pinot Noir to najpopularniejsza odmiana winorośli we francuskim regionie Burgundii. Wina z tych winogron znane są z charakterystycznego lekkiego stylu win czerwonych: wytrawnych i owocowych z aromatem wiśni.

Pinot Noir to rodzaj czerwonych winogron uprawianych w regionie Burgundii we Francji. Winogrona uprawiane są w pobliżu Côte d'Or, który obejmuje trzy z pięciu głównych regionów winiarskich Francji: Beaujolais-Villages, Mâconnais i Côtes du Rhône. Odmiana ta została po raz pierwszy wyprodukowana przez mnichów, którzy początkowo sadzili ją w swoich winnicach z myślą o wykorzystaniu jej jako wina stołowego w okresie Wielkiego Postu.

Pinot Noir - podstawowe informacje

Pinot Noir to odmiana winogron pochodząca z regionu Burgundii. Charakteryzuje się charakterystyczną cienką skórką i jest jednym z najpopularniejszych szczepów winogron we Francji, zajmując drugie miejsce po Chardonnay.

Nazwa pinot noir pochodzi od słowa "sosna", ponieważ często używano go do produkcji czerwonych win z dodatkiem żywicy sosnowej (które stały się znane jako pinot). Wino może być jasne lub bardzo ciemne, w zależności od miejsca uprawy i stopnia nasłonecznienia w okresie wegetacji.

Pinot Noir - jak wybrać?

Wina Pinot Noir są najlepsze, gdy są młode, i można się nimi delektować jeszcze za młodu. Jeśli jednak nie chcesz wypić go od razu lub chcesz delektować się Pinot Noir przez pewien czas (zazwyczaj od miesiąca do dwóch lat), pamiętaj o następujących czynnikach:

  • Ile czasu pozostało mi do wypicia tego wina?
  • Jaki jest mój preferowany zakres temperatur do picia czerwonego wina?
  • Z kim będę się dzielić? Może to zabrzmieć dziwnie, ale zastanów się, czy ktoś z przyjaciół może nie docenić niektórych aspektów profilu smakowego danego wina. Na przykład ktoś, kto nie znosi mocnego wina, prawdopodobnie wolałby coś lżejszego.