Wino białe - podstawowe informacje

Wino biale
28-04-22 |
Dodany przez WinnicaZadora

Białe wino jest również popularnym napojem alkoholowym. Może być produkowane z każdego rodzaju winogron, ale najczęściej do wyrobu win białych używa się Chardonnay i Sauvignon blanc, ponieważ mają one wyższy poziom kwasowości, co nadaje im rześki smak z owocowymi aromatami.

Dlaczego warto pić wino białe?

Wino białe to rodzaj wina wytwarzanego z soku i miąższu lub moszczu czerwonych winogron. Fermentujący sok z winogron ma zwykle wysoką kwasowość, która nadaje winom białym orzeźwiający smak. Wina białe mają zazwyczaj jasny kolor, ponieważ podczas fermentacji nie są długo wystawione na działanie powietrza; oznacza to, że jest mało czasu, aby brązowe pigmenty (takie jak antocyjany) obecne w skórce zostały usunięte w wyniku kontaktu z cząsteczkami tlenu.

Białe wino jest bardziej uniwersalne niż czerwone. Dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, a także z wieloma typowymi dodatkami do tych potraw. Białe wina są również często wybierane do łączenia z kurczakiem, ponieważ ich cierpki smak przełamuje tłuszcz w smażonych potrawach lub ciężkich sosach do dań z drobiu.

Co zrobić, gdy wino białe skwaśnieje?

  • Nie należy przechowywać białego wina w pobliżu innych napojów lub żywności, które mogą je zepsuć. Na przykład nie należy przechowywać go w lodówce z łatwo psującymi się sokami owocowymi, takimi jak sok pomarańczowy lub cydr jabłkowy.
  • Jeśli butelki białego wina są przechowywane na boku (na szyjkach), przechyl je tak, aby znów stały prosto, i odczekaj co najmniej 24 godziny, zanim wypijesz z nich resztę, aby osad mógł się zebrać z powrotem na dnie i nie wpływał na Twój napój.
  • Jest prosty sposób na zatuszowanie kwaśnych smaków w szklance - dodaj świeże plasterki cytryny! Można również zmniejszyć kwasowość, dodając kostki lodu w celu rozcieńczenia.

Jak podawać wino białe?

Podając białe wino, należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze i rodzaju kieliszka. Wina białe podaje się schłodzone, w temperaturze około 10 Celsjusza, w kieliszku do wina z wąską nóżką, z otworem wystarczająco szerokim, aby można było wirować, ale nie na tyle dużym, aby do środka mogły dostać się muszki owocówki.

Jak prawidłowo przechowywać wino białe?

Białe wino najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak piwnica lub lodówka. Należy unikać przechowywania wina w pobliżu innych gotowanych potraw, ponieważ może to spowodować pogorszenie jego smaku.

Butelki powinny być przechowywane na boku, przy czym nie więcej niż dwie powinny stać pionowo w danym momencie, aby zapewnić optymalną konserwację i jakość.

Komentarze