Wino: produkcja, rodzaje, degustacja

Wyklady o historii wina i jego produkcji
06-04-22 |
Dodany przez WinnicaZadora

Wino to fermentowany napój alkoholowy wytwarzany z winogron. Naturalna równowaga chemiczna winogron pozwala im fermentować bez dodatku cukrów, kwasów i innych składników odżywczych. Są one dodawane w celu wyprodukowania określonych rodzajów wina. Wino można produkować w wielu różnych odmianach i stylach.

Tokaj - historia i produkcja

Wino tokaj to rodzaj węgierskiego wina deserowego produkowanego z winogron uprawianych w regionie Tokaji. Najbardziej znane wina są oznaczane jako "Tokaji Aszú", mogą też być oznaczane po prostu jako Tokaji lub nawet Furmint (najczęściej używana odmiana winogron).

Te najwyższej jakości białe, wytrawne wina dojrzewają w dębowych beczkach przez co najmniej pięć lat, zanim zostaną zabutelkowane. W XVIII wieku wina te były znane w całej Europie jako vin de Tocai,

Muscat - historia i produkcja

Muscat to czerwone wino produkowane we francuskim regionie Midi-Pyrenees. Słynie z wysokiej jakości, niskiej zawartości alkoholu i bogatego owocowego smaku.

Muscat jest zwykle produkowany z winogron uprawianych na winnicach znajdujących się w Montagne de Reverre (MdR). Winogrona są zbierane z winnic nocą, kiedy są dojrzałe, po czym pakowane są do beczek, aby dojrzewały przez co najmniej dziewięć miesięcy. Po upływie tego czasu wino jest butelkowane i leżakowane przez kolejny rok lub dwa, zanim zostanie sprzedane jako doskonałe wino stołowe.

Sherry - historia i produkcja

Sherry to wino pochodzenia hiszpańskiego, które może być wytrawne lub słodkie. Pierwotnie produkowano je w mieście Xeres (obecnie Jerez) od XV wieku, kiedy to było transportowane przez porty na południowym wybrzeżu do innych części Europy.

Region Sherry rozciąga się na długości ok. 100 mil wzdłuż hiszpańskiego wybrzeża Atlantyku, a w jego skład wchodzą różne subregiony, w tym Andaluzja i Sanlucar de Barrameda.

Historia i produkcja Porto

Wino porto wytwarza się poprzez fermentację moszczu winogronowego. Metody wytwarzania porto różnią się w zależności od regionu, przy czym niektóre metody produkcji polegają jedynie na wyciskaniu winogron i odstawianiu ich do leżakowania, podczas gdy inne polegają na dodawaniu większej ilości składników w celu podniesienia jakości lub zawartości alkoholu.

Port to portugalskie wino wzmacniane, produkowane wyłącznie w dolinie Douro. Uprawiane tu winogrona wyjątkowo dobrze nadają się do suszenia (proces zwany "raisiné" lub "passito"), a następnie wieloletniego dojrzewania w dourach wykonanych z granitowego kamienia. Początkowo wino to było sprzedawane przez właścicieli winnic jako alternatywny napój na lato, ale od niedawna jest postrzegane jako doskonałe, drogie wino deserowe, które można łączyć z deserami z ciemnej czekolady lub ciastami owocowymi, takimi jak szarlotka à la mode.